Odmiany czereśni

Odmianą wczesną jest Kunzego. Jest ona dotąd stosunkowo mało rozpowszechniona, mimo nadzwyczaj smacznych owoców, świetnych na kompoty. Drzewo rośnie bardzo silnie. Tworzy koronę szerokostożkowatą, o giętkich, rosnących w górę konarach. Końce gałązek, szczególnie w dolnych częściach korony, zwisają. Liście charakterystyczne – wąskie i wydłużone, nieco łódkowato zgięte wzdłuż nerwu głównego, rzadko, głęboko, ostro, podwójnie ząbkowane. W okres owocowania wchodzi wcześnie. Owocuje bardzo obficie, wydając owoce średniej wielkości lub duże, 4,5-5 g, tępo sercowate. Średnie wymiary 20-22 x 5-19 mm. Skórka jasnożółta, pokryta karminowym rumieńcem, przez który przeświecają jaśniejsze kropki i kreseczki, lśniąca, cienka, elastyczna. Miąższ jasnożółty, dość ścisły, bardzo soczysty, słodki, delikatnie aromatyczny, bardzo dobrze odchodzący od pestki. Sok bezbarwny. Owoce dojrzewają przeważnie w ostatniej dekadzie czerwca, równomiernie. Pozostawione dłużej na drzewie czerwienieją, stają się piękniejsze i smaczniejsze. Odmiana dostatecznie wytrzymała na mróz i odporna na raka bakteryjnego. Najpóźniejszą z tych trzech odmian jest Biittnera Czerwona, zwana też Hiszpańską Prążkowaną. Drzewo rośnie bardzo silnie. Tworzy koronę początkowo szerokostożkowatą, z upływem lat kulistą, spłaszczoną, rozłożystą, z lekko zwisającymi gałęziami. W okres owocowania wchodzi dość późno. Owocuje bardzo obficie, regularnie. Na mróz jest dostatecznie wytrzymała i mało podatna na raka bakteryjnego.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.