Morela

Morela w naszych warunkach osiąga wysokość 4-6 m i formuje korony stożkowate lub kuliste, zwisające albo rozłożyste. Drzewa mają system korzeniowy silnie rozwinięty; największa ilość korzeni znajduje się na głębokości 20-35 cm, część ich wrasta do 60 cm w głąb ziemi. Morele mają pędy grube, nagie, o barwie od zielonkawej do brunatnoczerwonej. Liście moreli przybierają kształt szerokojajowaty lub sercowaty, brzeg blaszki liściowej – karbowano-piłkowany. Owocem moreli jest pestkowiec o kształcie kulistym, rzadziej podłużnym lub spłaszczonym. Morele żyją znacznie dłużej od brzoskwiń, bo w sprzyjających warunkach nawet do 80 lat, a u nas przeważnie 20 lat. Wiosną rozpoczynają wegetację bardzo wcześnie, a zakwitają najwcześniej ze wszystkich drzew owocowych, nawet przed brzoskwinią. Kwiaty pojawiają się zanim rozwiną się liście i są wrażliwe na przymrozki, co jest często powodem utraty plonu. Morele wchodzą w okres owocowania w 3-5 roku po posadzeniu na miejsce stałe. Owocują obficie i regularnie. Owoce dojrzewają przeważnie w końcu lipca – na początku sierpnia; z jednego drzewa można uzyskać do 200 kg owoców, a nawet więcej. Drzewa moreli są dość odporne na przemarzanie, bo znoszą temperaturę do -30°C. Morele najlepiej udają się w klimacie suchym i ciepłym. Wymagają gleb łatwo nagrzewających się, np. piaszczystych i piaszczysto-gliniastych. Dobrze rosną i plonują na glebach glinkowatych, ale suchszych. Nie znoszą nadmiaru wilgoci w glebie.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.