Agrest

Jednym z najpopularniejszych krzewów owocowych uprawianych w naszych ogródkach i na działkach jest agrest, którego odmiany szlachetne zostały wyhodowane z gatunków rosnących w stanie naturalnym, głównie z agrestu zwyczajnego, rosnącego dziko w Europie i agrestu amerykańskiego. Zaletą agrestu amerykańskiego jest to, że ma on pędy prawie bez kolców i jest odporny na mączniaka. Odmiany szlachetne agrestu mają pokrój wzniesiony, kulisty lub rozłożysty. Młode pędy są kolczaste, ze starszych kolce opadają. Krzewy agrestu żyją 20-30 lat, a nawet dłużej. Owoce agrestu często nazywane „winogronami północy”, są bardzo dobrym surowcem do wyrobu kompotów, konfitur i dżemów. Spożywa się je także w stanie świeżym, zwłaszcza niektóre odmiany wczesne, odznaczające się bardzo dobrym smakiem. Agrest jest rośliną mało zawodną w uprawie, daje z reguły wysokie plony, a właściwie uprawiany i pielęgnowany – bardzo wysokie. Owoce agrestu zawierają cukry, kwasy organiczne, pektyny, garbniki, związki azotowe, witaminy. Poza tym owoce agrestu zawierają potas, fosfor, wapń i żelazo. Agrest należy do roślin wytrzymałych na mróz i może dobrze owocować nawet w północno-wschodniej części Polski. Odpowiednie posadzenie agrestu i umiejętne prowadzenie go sprawi, że kolce nie będą nam przeszkadzać w zbiorze owoców i łatwo będzie można usuwać zbędne pędy. Sadząc właściwe odmiany, możemy przedłużyć porę dojrzewania owoców.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.